Банкеръ Daily

Свят

Испанската армия прогони хиляди нелегални мигранти

Испанската армия прогонва мигрантите от Мароко със сила.

Хиляди нелегални мигранти от Мароко бяха прогонени от испанската армия използва сила, които се опитаха да влязат в анклава Сеута. Силите на реда използваха палки, шокови гранати и димки, съобщава ЕФЕ.

Местите власти съобщават, че за два дни рекордните 8000 души са навлезли на испанска територия. Опасенията са, че заради топлото време Европа отново ще бъде "атакувана" по суша и море. 

Испания официално се оплака на посланика на Мароко, защото на видеозаписи се вижда как полицията в африканската страна умишлено пуска мигрантите да преминат.

Мадрид изпрати 200 войници и 200 полицаи, за да подсили охраната. Премиерът Педро Санчес замина за Сеута, за да наблюдава ситуацията на място. Според Мадрид около половината мигранти вече са върнати в Мароко.

Сеута и Мелиля са единствените сухопътни граници между ЕС и Африка; мигранти редовно се опитват да влязат нелегално там през двата анклава. Испанското правителство разположи военни части в Сеута за патрулиране на границата с Мароко след вчерашното нахлуване на хиляди мигранти в анклава, съобщи източник от вътрешното министерство, цитирано от Ройтерс. Военните ще охраняват границата съвместно с испанската полиция.

"Това влиза в сила веднага", каза източникът, без да уточнява колко войници са изпратени в Сеута. Говорител на властите на Сеута заяви, че войниците ще работят съвместно с полицаи в проблемни райони на анклава за поддържане на реда по улиците.

На 9 май пък около 1500 мигранти пристигнаха с 15 лодки  на южния италиански остров Лампедуза, а властите очакват и още хора с подобряването на времето. Лампедуза е една от основните входни точки за хората, опитващи се да прекосят Средиземно море и да достигнат Европа.

От началото на годината до 7 май на италианския бряг са слезли около 11 000 мигранти при 4105 за същия период на миналата година, сочат данни на министерството на вътрешните работи.

Матео Салвини, лидерът на крайнодясната партия "Лига", призова премиера Марио Драги да се справи с проблема. "При положение че милиони италианци изпитват затруднения, не можем да си позволим да се грижим за хиляди нелегални имигранти", написа Салвини в Туитър.

Европейският съюз обяви нова стратегия за миграцията на 27 април. Мярката се стреми да запълни голяма празнина в миграционната политика, като засили мерките срещу нелегалните мигранти. 

Планът на Европейската комисия за връщане и реинтеграция поставя в основата си граничната агенция на ЕС Фронтекс, въпреки многобройни новинарски съобщения и твърдения на неправителствени организации, че нейните служители нарушават правата на мигрантите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във