Банкеръ Daily

Свят

Испания успя да ваксинира 70% от населението си

Испания съобщи, че 70 процента жителите й вече са напълно ваксинирани срещу ковид, предаде Ройтерс.

Поставени са над 66 милиона дози, благодарение на което към 31 август са били ваксинирани 70,3 процента от хората в страната, показват данни на Министерството на здравеопазването.

"Постигнахме го благодарение на устойчивостта на националната здравна система, на усилията на професионалистите в сферата на здравеопазването, на работата на обществените служби и на съвестта на гражданите", заяви в "Туитър" премиерът Педро Санчес.

Заболеваемостта в страната намалява през последния месец след рязък скок. Средният брой инфекции на 100 000 души през последните 14 дни в Испания спадна вчера до 221. Общо са установени над 4,8 милиона случая от началото на пандемията.
Смъртните случаи обаче нарастват през последните 7 дни, като вчера бяха регистрирани 352, а във вторник - 319. Починалите от ковид са общо около 84 500.

Признак на подобрение на епидемичната обстановка все пак е фактът, че централните и регионалните власти се съгласиха да увеличат от 40 на 60 процента максималната допустима заетост на спортни обекти на открито като футболните стадиони за септември. Това е облекчение за пострадалите от пандемията отбори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във