Банкеръ Daily

Свят

Испания ще гласува против сделката за Брексит заради Гибралтар

Педро Санчес

Испания няма да подкрепи проектоспоразумението между Лондон и ЕС за Брексит, ако включеният текст за спорната британска територия Гибралтар не бъде променен, заяви днес испанският премиер Педро Санчес, цитиран от Ройтерс.

"Към днешна дата, ако няма промени по отношение на Гибралтар, Испания няма да подкрепи споразумението за Брексит", каза Санчес по време на конференция в Мадрид, организирана от списание "Икономист".

Малкият полуостров в Южна Испания, който от 1713 г. е британска територия, е един от най-спорните въпроси в британско-испанските отношения. Испания отдавна предявява претенции върху него.

Испанският външен министър Жозеп Борел заяви вчера, че Мадрид иска в сделката за напускането на Великобритания да се казва ясно, че преговорите за отношенията между Лондон и съюза няма да се отнасят за Гибралтар.

Гибралтар трябва да напусне ЕС заедно с Великобритания през март, въпреки че 96 процента от населението му гласува за оставане в Евросъюза.

Миналата седмица Испания заяви, че приветства включването на протокол за Гибралтар в проекта за споразумение за Брексит, но Борел каза вчера, че документът е предизвикал "известно объркване" по въпроса.

Facebook logo
Бъдете с нас и във