Банкеръ Daily

Свят

Испания приветства свалянето на имунитета на Пучдемон

Испанското правителство приветства решението на Европейския парламент да отнеме имунитета на тримата каталунски евродепутати, предаде Франс прес.

Гласуваното решение "изпраща тройно послание", заяви в кратко изявление испанският външен министър Аранча Гонсалес Лая. "Първото е, че "проблемите на Каталуния се решават в Испания, не в Европа. Това е линията, възприета от испанското правителство, което протяга ръка на каталунските политически сили, за да намери решение чрез диалог и преговори", подчерта тя. "Другите две са, че един евродепутат не може да се възползва от статута си, за да не се яви пред национален съд, и че върховенството на закона в Испания е стабилно", добави тя.

Европейският парламент днес прие с гласуване свалянето на имунитета на трима каталунски сепаратистки евродепутати, включително бившия премиер на Каталуния Карлес Пучдемон, които са издирвани от Испания за опита за обявяване на независимост през 2017 г.

"Гласуването по въпроса за имунитета ни не касае само нас тримата като индивиди. Днешното гласуване касае ценностите, които защитаваме, представата ни за демокрацията и бъдещето, което искаме да изградим в Европа", написа вчера Пучдемон в Туитър.

Комисията по юридическите въпроси на ЕП разреши през февруари това сваляне на имунитети, а вчера трите големи групи - Европейска народна партия (175 депутати), Социалистите (145 депутати) и Възраждане (97 депутати) дадоха инструкции да се гласува в подкрепа на мярката. Те имат общо 417 от 705-имата евродепутати, а за приемане беше достатъчно обикновено мнозинство.

Свалянето на имунитета им дава възможност на белгийското правосъдие наново да разгледа молбите на Испания за екстрадиция на Пучдемон и Комин, които пребивават в Белгия от 2017 г.

Тримата каталунски евродепутати са обвинени от Испания в противодържавна дейност, а Пучдемон и Комин са обвинени и в злоупотреба с държавни средства.

Facebook logo
Бъдете с нас и във