Банкеръ Daily

Свят

Испания приема кораба с мигранти, на който отказаха Италия и Малта

Испания обяви днес, че приема кораб с 629 мигранти в Средиземно море, след като Италия и Малта отказаха да го пуснат в свои пристанища, предизвиквайки критики от ООН и Еврокомисията, съобщи АФП.

"Наше задължение е да помогнем за избягването на хуманитарна катастрофа и да предложим безопасен пристан на тези хора", заяви премиерът Педро Санчес, като в изявлението си посочи, че на кораба ще бъде позволено да акостира във Валенсия.

Мигрантите, включително бременни жени и деца, бяха спасени от френска благотворителна организация в събота и качени на неин кораб, който сега се намира между Малта и Сицилия.

Но Малта и Италия, където новите популистки правителства обещаха твърда позиция към имиграцията, отказаха да ги приемат.

ООН призова двете страни незабавно да позволят на кораба да акостира, като описа ситуацията като "спешен хуманитарен императив". Световната организация предположи, че на борда "свършват провизиите".

ЕС и Германия отправиха подобни призиви.

"Приоритет за властите в Италия и Малта трябва да бъде осигуряването на грижите, от които тези хора се нуждаят", заяви говорителят на Еврокомисията Маргаритис Схинас. И настоя за "бързо разрешение на въпроса".

Facebook logo
Бъдете с нас и във