Банкеръ Daily

Свят

Испания постави рекорд с 83,7 милиона туристи през 2019 г.

Туристите се разхождат из квартала Ла Барселонета.

Испания спечели пореден рекорд за най-посещаваната от туристи страна. Миналата година страната е посетена от 83,7 милиона души, 1,08% повече в сравнение с година по-рано. Това се случва за седма поредна година, съобщи "Ел Паис". 

Приходите от туризъм нарастват с по-висок темп (2.82%) и надхвърлят през 2019 г. 92.2 милиарда евро. Министърката на туризма  Исабел Оливер посочи, че въпреки успешната година, е имало редица трудности в сектора. 

„Тези великолепни данни ни позволяват да се изправим пред 2020 г.  с увереността, че имаме силен сектор, способен да запази позицията на Испания като световен лидер в конкурентоспособността на туризма“, казва Оливер.

Испанският марж на растеж беше намален миналата година от възраждането на големите конкуренти в Средиземноморието. Тенденция, която започна през 2018 г., когато дестинации като Турция, Тунис или Египет започнаха да регистрират силни увеличения, след като нестабилността и несигурността в района бяха изчистени. 

Над сектора обаче са надвиснали тъмни облаци. 

"Фалитът на Томас Кук се отрази, но не много. Проблемът е какво ще се случи през 2020 г .: има несигурност с Brexit, а също и с Китай, тъй като коронавирусната криза може да причини страх от пътуване. Има и несигурност как тази зараза ще се отрази на икономическите показатели", коментира професорът по икономика Емилио Гонсалес. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във