Банкеръ Daily

Свят

Испания, Португалия и Франция затягат мерките против коронавируса

Кметството на Мадрид обяви, че ще нареди да бъдат затворени терасите на баровете и ресторантите в испанската столица заради епидемията от новия коронавирус, предаде Франс прес.

Освен това кметът Хосе Луис Мартинес-Алмейда препоръча на баровете и ресторантите изцяло да затворят, като негов говорител подчерта, че това е само препоръка, а не заповед.

Според испански медии очаква се от утре в района на Мадрид да бъдат затворени всички барове, ресторанти и магазини освен супермаркетите и аптеките, отбелязва Ройтерс.

След Италия Испания е втората тежко засегната от коронавируса европейска страна с над 3000 заразени и 84 починали, а най-много случаи има в района на Мадрид. В Испания вече са затворени училищата и музеите, не се допуска влизането в испанския пристанища на круизни и туристически кораби, идващи от Италия, не се приемат и полети от Италия.

Правителството на Португалия обяви състояние на тревога, за да може да мобилизира Гражданската защита, полицията и армията в усилията за овладяване на епидемията от новия коронавирус, предаде Франс прес.

"Министрите на вътрешните работи и на здравеопазването решиха да обявят тревога в цялата страна, за да могат Гражданската защита и силите за сигурност да са готови да се намесят", обяви социалистическото правителство в изявление след протеклото през изминалата нощ заседание на кабинета.

За ограничаване на разпространението на коронавируса правителството на Португалия предприе редица извънредни мерки като затваряне на забавачниците, училищата и университетите за най-малко един месец. Работещи, на които ще се наложи да останат в къщи, за да се грижат за децата си, ще получават две трети от заплатата си, като сумата ще се поделя между работодателя и държавата.

Освен това се затварят временно нощните клубове, на пътниците от туристически кораби се забранява да слизат в португалски пристанища, а посещенията в старчески домове се преустановяват.

Собствениците на барове и ресторанти ще трябва да намалят капацитета на залите си с една трета, за да не се налага клиентите да седят твърде близо едни до други. По същата причина търговските центрове и супермаркетите ще трябва да ограничат посещаемостта.

По официални данни от вчера в Португалия са потвърдени 78 заразени с новия коронавирус от общо 637 съмнителни случая. Починали няма.

Френският премиер Едуар Филип обяви, че правителството понижава от 1000 на 100 души разрешения лимит за масови събирания във Франция, за да се спре разпространението на коронавируса. Забраната за събирания над 100 души влиза в сила незабавно и важи за цялата територия на страната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във