Банкеръ Daily

Свят

Испания понижи прогнозата си за растеж за 2018-а заради каталунската криза

Кметицата на Барселона Ада Колау

Испанското правителство понижи прогнозата за растежа на брутния вътрешен продукт през 2018 г. от 2,6 на 2,3 процента заради кризата в Каталуния, предаде Франс прес.

В документ, изпратен в Брюксел, правителството в Мадрид посочва, че бюджетният план за догодина предвижда леко забавяне на вътрешното търсене заради негативното въздействие на несигурността, свързана със сегашната политическа ситуация в Каталуния, добавя АФП. 

Испанските власти предвиждат бюджетен дефицит от 2,3 на сто, с 0,1 на сто по-висок от предишната прогноза.

Министърът на икономиката Луис де Гиндос предупреди миналата седмица, че правителството ще понижи прогнозата за растежа през 2018 г., ако конфликтът между Мадрид и Барселона продължи, добавя АП.

Кметицата на Барселона Ада Колау междувременно призова сепаратистките каталунски лидери да се откажат от едностранна декларация за независимост и заяви, че обстановката на несигурност вреди на всички, предаде Франс прес.

"Преди да се намери окончателно решение, може да се започне стабилен диалог и с тази цел трябва да се откажем от едностранната декларация веднъж и завинаги", заяви кметицата. "От друга страна, трябва бъдат прекратени мерките за поставяне (на автономната област) под контрол, които централното правителство вече взе в Каталуния", добави тя пред телевизия "Сеста".

"Освен това трябва да се разгледа и икономическият въпрос, защото очевидно много неща са заложени на карта", подчерта кметицата на града с население от 1,6 милиона души. Откакто започна кризата, Барселона отбеляза спад на притока на туристи и десетки предприятия преместиха офисите си извън Каталуния.

Колау заяви, че огромното мнозинство от жителите на автономната област искат диалог и край на несигурността, която вреди на всички.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във