Банкеръ Daily

Свят

Испания обвини Мароко в агресия заради изпращането на мигранти

Правителството на Испания повиши днес още повече тона към Мароко - министърката на отбраната Маргарита Роблес обвини тази държава в "агресия" и "шантаж", след като над 8000 мигранти пристигнаха тази седмица в Сеута, предаде Франс прес.

Притокът на мигранти в испанския северноафрикански анклав от съседно Мароко "е агресия спрямо испанските граници и границите на ЕС", заяви Роблес пред държавното радио. Тя заклейми "шантажа" от страна на мароканските власти и ги обвини, че "използват непълнолетни".

"Не говорим за 16-17-годишни младежи" - Мароко пусна да минават в Сеута "деца на 7-8 години, както ни съобщиха неправителствените организации. . ., без да зачита международното право", възмути се тя.

Снимка на бебе, застрашено от удавяне и спасено от испански полицай, обиколи света и ужаси потребителите на социалните мрежи, отбелязва АФП.

Във вторник испанското правителство извика мароканската посланичка, за да изрази пред нея своето недоволство. В сряда премиерът Педро Санчес обвини Рабат в неуважение.

От понеделник насам над 8000 мигранти, главно мароканци, се прехвърлиха безпрепятствено в малкото испанско пристанище благодарение на това, че Мароко разхлаби граничния контрол. Внушителна част от тях бяха младежи, тръгнали самостоятелно да пресичат границата, и малки деца, водени от семействата си. Според Испания 5600 мигранти вече са експулсирани обратно в Мароко.

Невижданата мигрантска вълна придойде на фона на остра дипломатическа криза между Мадрид и Рабат, разгневен, откакто миналия месец в Испания пристигна, за да се лекува, лидерът на сепаратистко движение в Западна Сахара Фронт Полисарио Брахим Гали, заклет враг на Мароко.

Испански и марокански неправителствени организации осъдиха факта, че непълнолетни стават жертва на търканията между двете държави.

Европа няма да се остави да бъде сплашвана от никого по миграционната тема, заяви в сряда заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас.

Facebook logo
Бъдете с нас и във