Банкеръ Daily

Свят

Испания облекчава ограничителните мерки, но носенето на маски в обществения транспорт става задължително

От понеделник носенето на предпазни маски в обществения транспорт в Испания ще е задължително, за да се предотврати ново увеличение в броя на заразените с новия коронавирус, докато страната постепенно излиза от изолацията, обяви днес премиерът Педро Санчес, цитиран от световните агенции. Правителството, което досега само "силно препоръчваше използването на маски", ще раздаде 6 милиона маски по гарите и метростанциите в цялата страна в понеделник и ще предостави на кметствата и провинциите 7 милиона маски, за да ги раздават на място, добави Санчес.

Премиерът обяви също, че правителството ще одобри фонд за възстановяване на стойност 16 милиарда евро, който да помогне на регионалните власти да се справят със социалните и икономическите щети от коронавируса, предаде Ройтерс.

Министър-председателят каза още, че от 4 май влизат в сила някои облекчения в ограничителните мерки, въведени срещу разпространението на коронавируса и увери, че в Испания заболяването Ковид-19 е под контрол. От началото на идната седмица отново ще започнат работа ресторантите и кафенетата, които ще приготвят храна за вкъщи, предаде Франс прес.

От днес всички испанци имат право да излизат от домовете си, за да се разходят или да спортуват след 48 дни на стриктна карантина, целяща спиране на епидемията от коронавируса, предаде Франс прес.

След като вече позволи на деца до 14 години да излизат, правителството разхлаби още наложените на 14 март мерки, едни от най-стриктните в света.
Преди това испанците имаха право да напускат домовете си само за да отидат на работа, да си купят храна, да отидат до аптеката, до лекаря или да разходят кучето.

В населените места с над 5000 жители часовият отрязък от 10 до 12 и от 19 до 20 часа е запазен за излизане на хората над 70 години и за хора в неравностойно положение, които могат да имат придружител, ако се налага.

От 6 до 10 и от 20 до 23 часа могат да излизат хора над 14-годишна възраст или да тренират индивидуално.

От 12 до 19 часа могат да излизат деца под 14-годишна възраст, придружени от възрастен.

Броят на жертвите на коронавируса в страната достигна 25 100, след като през последните 24 часа починаха 276 души.
Броят на инфекциите днес се увеличи от 215 216 на 216 528, съобщи Министерството на здравеопазването, цитирано от Ройтерс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във