Банкеръ Daily

Свят

Испания легализира евтаназията

Парламентът в Мадрид

Испанските депутати легализираха днес евтаназията и подпомогнатото самоубийство за хора, които страдат от сериозни и нелечими или изключително тежки заболявания, които искат да сложат край на живота си, предаде Ройтерс.

С това Испания стана четвъртата страна от ЕС, позволяваща подобни действия.

Долната камара на парламента одобри закона с 202 гласа "за", 141 "против" и 2 "въздържали се". Досега в Испания подпомагането на човек, искащ да сложи край на живота си, се наказваше със затвор до 10 години.

"Днес е важен ден: вървим към признаване на човешки права. Вървим към по-хуманно и справедливо общество", заяви здравната министърка Каролина Дариас пред депутатите.

Законът може да се прилага към пълнолетни лица с постоянно местоживеене в Испания. Той ще влезе в сила след три месеца, за да даде време за създаване на регионални комитети за контрол, които да разглеждат и одобряват исканията.

По време на дебатите и гласуването пред парламента имаше демонстрации на поддръжници и противници на закона. Новите разпоредби се сблъскват с твърда съпротива от страна на твърдата десница и религиозни групи. Крайнодясната партия "Вокс" е заявила, че ще го оспори пред Конституционния съд.

Евтаназията отдавна привлича общественото внимание в Испания, която е на четвърто място в света по очаквана продължителност на живота. През 1998 г. парализираният Рамон Сампедро записа извършеното си с чужда помощ самоубийство, след като съдът му отказа това право.

Близо 90 на сто от испанците подкрепят декриминализирането на евтаназията, според проучване на общественото мнение от 2019 година.
Белгия, Люксембург и Нидерландия вече легализираха евтаназията. Аналогичен план в съседна Португалия се сблъска със спънки в понеделник, когато върховният съд на страната отхвърли като неконституционен приетия от парламента закон.

Facebook logo
Бъдете с нас и във