Банкеръ Daily

Свят

Испания е склонна да използва руска ваксина след одобрение в ЕС

Испанското правителство е отворено към идеята за употреба на руската ваксина срещу коронавируса "Спутник V", след като тя бъде одобрена от европейските здравни служби, заяви днес испанската министърка на здравеопазването Каролина Дариас, предаде Франс прес.

Дариас каза това в парламента в отговор на депутатски въпрос дали правителството възнамерява да използва руската ваксина.

Здравната министърка уточни, че единственото условие за употребата на руската ваксина е тя да бъде одобрена от Европейската агенция за лекарствата. Дариас каза още, че целта на правителството е да ваксинира 70 процента от испанското население (47 милиона души) до края на лятото въпреки забавянето на доставките на ваксини.

Германската канцлерка Ангела Меркел вчера заяви, че е отворена към идеята за употребата в Европа на руската ваксина срещу COVID, предвид факта, че има данни за нейната ефективност.

Ваксината "Спутник V" е ефективна на 91,6 процента срещу симптоматичните форми на COVID-19, става ясно от данни, публикувани вчера от медицинското издание "Лансет" и потвърдени от независими експерти.

Руската ваксина срещу COVID-19 "Спутник V" може да бъде допусната за употреба във Франция, ако отговаря на научните норми и европейските изисквания, заяви по-рано днес френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан.

Държавите от ЕС имат свободата да се снабдяват с ваксини извън стратегията на Европейската комисия, но на собствена отговорност. Това заяви днес говорител на ЕК в отговор на въпроси, свързани с руската ваксина "Спутник V" срещу Covid-19.

Еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис отбеляза, че ако Русия подаде искане за пазарен достъп на тази ваксина, то ще бъде оценено по показателите, прилагани за всички останали подобни препарати.

По-рано Eвропейската агенция по лекарствата потвърди, че Русия е подала данни за оценка на ваксината, но не и искане за достъп до европейския пазар.

По думите на Кириакидис държавите в ЕС, както Унгария, са в правото си да се снабдяват с ваксини, каквито преценят, без да разчитат единствено на европейската стратегия, която включва препаратите на "Пфайзер", "Модерна", "АстраЗенека" (получили вече одобрение), както и на "Джонсън и Джонсън", "Янсен", "КюрВак", "Новавакс", "Валнева" и "Санофи".

Изявленията на ЕК съпътстват съобщенията на одобрените производители, че договорените доставки за ЕС ще се забавят в първите месеци на годината. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във