Банкеръ Daily

Свят

Испания е една от звездните дестинации за българите

Чуждестранните туристи ще могат да пътуват до Испания от юли, съобщава Ройтерс, като цитира думите на премиера Педро Санчес. А това ще става при спазване на безопасни условия за почивка, хранене, посещение на плажа и забележителности на иберийската страна.

Това е една много добра новина за българите.

Още повече, че България и Испания поддържат отлични отношения в областта на туризма. През миналата година България е посетена от 84 054 испанци. Испания обаче е една от звездните дестинации за българите. В периода януари-декември 2019 г. иберийската страна е била посетена от 193 700 нашенци, като се отбелязва и ръст от 6.8% в сравнение със същия период на 2018-а. И така е в последните шест години, откакто бе премината границата от сто хиляди посещения.

През миналата година Испания е в топ 10 на страните, които са били предпочитани от българите за пътувания в чужбина по всички видове цели. Най-много са били посещенията в иберийската страна за почивка и екскурзия, следвани от тези за гостуване, обучение, посещение на културни и спортни събития. Най-малко са били посещенията по служба.

Общо 3904 км е морският бряг на Испания, като на изток и част от юга е Средиземно море (с 1 670 км бряг), на запад е Атлантическият океан (с 1 367 км бряг) и на север - Бискайския залив (с 867 км). Културното и историческо наследството е видимо и днес и привлича хиляди пътешественици, а испанският е вторият най-разпространен език в света и е официален в 21 държави.

Страната притежава най-голямата в Европа леглова база за обслужване на многобройните посетители. Голяма част от населението е ангажирано в сферата на туристическото обслужване.

Сътрудничеството на България с Кралство Испания в областта на туризма е от особено значение поради факта, че туризмът е един от най-важните отрасли в испанската икономика и има огромен дял във формирането на БВП на страната.

България участва активно във всички по-значителни международни и национални инициативи, които се организират в Испания. Ежегодно българската страна участва в туристическото изложение ФИТУР в Мадрид.

Съществуват добри перспективи за осъществяване на съвместни туристически проекти между българските и испанските съвети по туризъм, както и за използване натрупания опит на испанската страна за развитието на вътрешния, селския и градския туризъм.

По данни на Министерството на заетостта и социалната сигурност българската общност в иберийската страна наброява 197 373 души. В Испания функционират 50 български неделни училища.

Българо-испански бизнес съвет е създаден през 2003 г. с цел подпомагане на двустранните връзки, насърчаване на инвестициите на испански фирми в България и оказване на съдействие на български фирми, търсещи партньори в Испания.

Facebook logo
Бъдете с нас и във