Банкеръ Daily

Свят

Испанците за четвърти път избират парламент в последните четири години

Педро Санчес спечели предишните избори в края на април, но не успя да състави правителство, за да продължи да управлява.

За четвърти път в последните четири години испанците са призована да застанат пред изборните урни.

Испания е в политическа криза - не може да се постигне съгласие за съставяне на правителство, не се вижда изход от криза в Каталуния, а и очакванията са за възход на крайнодясната партия "Вокс".

Социологическите проучвания сочат за победител водачът на сегашното социалистическо правителство Педро Санчес. Той спечели и предишните избори в края на април, но не успя да състави правителство, за да управлява.

Анкетите обаче сочат, че дясната Народна партия и най-вече крайнодясната "Вокс", която може да се превърне в третата политически сила в страната, ще засилят влиянието си. "Вокс" влезе през април в Конгреса на депутатите (Долната камара на парламента), което е голям успех, след като крайнодесните нямаха достъп до властта от края на франкистката диктатура през 1975 година. Според допитванията "Вокс" може да удвои депутатите си до близо 50 в 350-местната Долна камара. Наблюдателите обаче смятат, че и тези избори вероятно няма да сложат край на политическата нестабилност. Прогнозите са, че нито левият блок (социалистите, "Подемос" и "Мас Паис" - отцепници от "Подемос"), нито десният (Народната партия, "Вокс" и "Сиудаданос") ще получат мнозинство в новия състав на парламента.

С площ от 504 645 кв .км, Испания е четвъртата по големина държава в Европа след Русия, Украйна и Франция и втора в Европейския съюз. Според конституцията от 1978 г., приета с референдум, тя е социална и демократична правова държава под формата на парламентарна конституционна монархия начело с наследствен монарх - Филип VI в момента, и двукамарен парламент (Cortes Generales).

Законодателна власт се осъществява от Генерални кортеси (парламент), състоящ се от две камари - Сенат (Горна камара - 256 души) и Конгрес на депутатите (350 души), избирани за четири години. Изпълнителна власт се осъществява от правителство начело с министър-председател, който на испански се нарича председател на правителството.

Освен това страната е разделена на 17 автономни региона и два автономни града с различна степен на самостоятелност, които имат свои парламенти и правителства, с широки пълномощия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във