Банкеръ Daily

Свят

Испанците гласуват на парламентарни избори

Започна гласуването на парламентарните избори в Испания. Парламентарните избори се очаква да преминат под знака на възход на десницата за първи път след смъртта на диктатора Франсиско Франко, съобщи "Ел Паис".

Според социологическите проучвания досегашният премиер социалист и водещ кандидат на Испанската социалистическа работническа партия Педро Санчес ще спечели най-много гласове, но не достатъчно, за да получи абсолютно мнозинство в новия парламент. Той ще бъде силно фрагментиран и това ще наложи на всички партии да преговарят за съставяне на коалиции.

Санчес заяви, че е отворен за възможна коалиция с противопоставящата се на строгите икономии партия "Подемос".

Проучванията сочат, че партията "Вокс" ще влезе в новия испански парламент, като по този начин за първи път от 80-те години крайнодесни депутати ще заемат места в долната Камара.

Премиерът Санчес беше принуден да свика предсрочни избори, тъй като през февруари не успя да прокара законопроекта за националния бюджет в парламента.

Лидерът на Народната партия заложи на посланието за единството на Испания.

"На тези избори залогът е самото съществуване на Испания. Единството, гарантирано от нас пет века, конституционната хармония, поддържана последните 40 години и бъдещето на децата ни.", заяви Пабло Касадо. 

От дясноцентристката партия Суидаданос обещават да влязат в следващото правителство в двореца Монклоа в Мадрид.

 "Вотът има двойна тежест. Защото с един вот вие можете да изритате Санчес и да поставите Суидадонс в двореца Монклоа.", каза Алберт Ривера. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във