Банкеръ Daily

Свят

"Ислямска държава" подготвяла атентат срещу "Света София" в Истанбул

"Ислямска държава" планирала атентат срещу "Света София" в Истанбул. Това разказва турският вестник "Хюриет", който се позовава на разговор с вътрешния министър Сюлейман Сойлу. Поводът е, че в страната бе заловен един от ръководителите на терористичната мрежа, идентифициран като Махмут Йозден, "емир" на ИД в Турция.

Йозден е под арест от 20 август. Той бил задържан и преди време, но след това е бил освободен и поставен под наблюдение.  Вътрешният министър разкрил още, че ИД е подготвяла атентат срещу "Света София" в Истанбул. До 24 юли храмът функционираше като музей, но бе преустроен в джамия. Именно той е бил един от обектите, където групировката обмисляла да извърши зрелищен терористичен акт.

Запитан защо ИД би взела на прицел "Света София", сега след като стана джамия, министърът признал, че това действително е необичайно. Сойлу обръща внимание обаче, че групировката се отличава със специфичен начин на мислене и смята, че и този път тя може да е имала нещо различно наум. Все пак, всичко това трябва внимателно да се анализира, казва министърът, включително в контекста на намерението на ИД да демонстрира, че зад нея стои могъща мрежа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във