Банкеръ Daily

Свят

"Ислямска държава" печели 800 млн. долара годишно от петрол

Петролният добив на "Ислямска държава" (ИД) в контролираните от нея райони в Сирия и Ирак се оценява на 800 милиона долара годишно, или два милиона долара на ден, сочат изчисления на американския експертен сайт Ай Ейч Ес (IHS.

"Терористичната групировка е в състояние да генерира значителни приходи, дори като оползотворява само част от петролния капацитет на контролираната от нея територия и като продава добития петрол с голяма отстъпка на черния пазар", подчертава специализираният портал в изявление.

Ай Ейч Ес смята, че ИД контролира производствен капацитет от 350 хиляди барела на ден, но произвежда само 50-60 хиляди барела, които продава на черния пазар на цени между 25 и 60 долара на барел, средно по 40 долара. Това е далеч под цените на световните пазари, където барел Брент в момента струва около 85 долара.

Продажбите на петрол на ИД се извършват главно с камиони по контрабандни пътища през турската граница, обяснява Ай Ейч Ес. "Петролът подхранва военната машина на ИД, особено военните автомобили, които са жизненоважни за нейните придвижвания и боеспособност, и пряко финансира различните дейности" на групировката, подчертава експертният сайт.

Facebook logo
Бъдете с нас и във