Банкеръ Daily

Свят

"Ислямска държава" осъди на смърт Ердоган

Групировката "Ислямска държава" осъди на смърт турския президент Реджеп Ердоган, предадоха световните агенции.

Джихадистите са разпространили през акаунтите си в социалните мрежи фетва (ислямско религиозно предписание), която се състои от 13 точки и е подписана от шейх Абу Хабаб ал Ираки.

Причините за присъдата са сътрудничеството на Ердоган със САЩ и Израел, а също и въздушните удари, които Турция нанася срещу тях.

Президентът на Турция е наречен "предател", проливащ кръвта на мюсюлманите, който "се е продал на християните, алевитите (сирийските шиити) и евреите".

В съобщението пише още, "той трябва да бъде убит, както и всеки, който подкрепя коалицията", но в същото време групировката му дава възможност да се "покае". Не е ясно обаче как да направи това.

През август "Ислямска държава" разпространи запис, в който нарече Ердоган "сатана" и "предател", но тогава не бяха отправени заплахи за живота му. По това време турските изтребители все още не извършваха въздушни удари срещу джихадистите. Също така допреди година бойци на групировката почти свободно преминаваха в Сирия през Турция и често са лекувани в турски болници.

Facebook logo
Бъдете с нас и във