Банкеръ Daily

Свят

"Ислямска държава" обучава летци с най-модерна техника

Терористичната групировка "Ислямска държава" обучава летци с най-модерни авиационни тренажори в либийския град Сирт, съобщи в. "Аш Шарк ал аусат", цитиран от ТАСС.

Според негов източник, "апаратите са нови, най-вероятно вносни" и с тяхна помощ бъдещите пилоти на терористите се учат да излитат и кацат, да определят позицията си по ширина и дължина, да установяват връзка с командно-диспечерски пунктове.

Сред бойците на ИД има много бивши офицери - и от Либия, и от съседни страни, които обучават терористите, посочва "Аш Шарк ал аусат".

Вестникът твърди, че първите симулатори за подготовка на пилоти на пътнически самолети са пристигнали в Либия през октомври, а преди две седмици са доставени и тренажори за управление на военни самолети.

Все още няма данни терористите от ИД да притежават авиация, напомня ТАСС. Но въпреки че проправителствени ВВС обстрелват позициите на ИД в Либия, бунтовниците превземат все нови територии край Средиземно море.

От август т. г. в ръцете на ИД е и град Сирт. На практика в цяла Либия цари абсолютен хаос в сферата на сигурността. В страната действат две правителства, всеки град фактически има собствена власт, а всяко селище - местно "народно опълчение", което се подчинява само на тамошните закони и на някои племенни вождове, добавя агенцията.

Според експерти на ООН "Ислямска държава" има между 2000 и 3000 бойци в Либия. Централното командване на групировката разглежда Либия като най-добрата възможност за разширяване на т.нар. си "халифат" в Сирия и Ирак, казват експертите.

Възползвайки се от хаоса в Либия, където се водят боеве между враждуващи милиции, а две правителства спорят за властта, ИД е проникнала в страната, където контролира град Сирт, на 450 км източно от Триполи, и воюва с правителствените сили и ислямистки групировки в Бенгази и в други райони.

Facebook logo
Бъдете с нас и във