Банкеръ Daily

Свят

"Ислямска държава" готвела атентат в Истанбул на националния празник на Турция

Турската полиция задържа трима членове на джихадистката групировка "Ислямска държава" (ДАЕШ) в Истанбул, които са планирали да извършат атентат на днешния национален празник в Турция, съобщи турската телевизия Си Ен Ен Тюрк.

Днес в Турция се отбелязва Денят на провъзгласяването на републиката.

Екипи от Отделите за разузнаване и за борба срещу тероризма на полицията са предприели акции на пет адреса в истанбулските квартали Фатих, Аташехир и Санджактепе. Задържани са трима членове на ДАЕШ. При обиските на адресите са били иззети оръжия, боеприпаси, както и документи и дигитални материали на групировката.

Установено е, че тримата джихадисти са планирали да извършат "сензационен атентат", посочва Си Ен Ен Тюрк.

Един от задържаните джихадисти дълго време е бил в затвора по обвинения в членство в терористична организация, а друг от задържаните се е сражавал в редиците на ДАЕШ в Сирия.

80-милионна Турция днес чества националния си празник - рождения ден на Републиката. На днешния ден преди 96 години Мустафа Кемал Ататюрк в реч пред депутатите от сформираното на 23 април 1923 Велико национално събрание обявява основаването върху пепелищата на Османската империя на новата, обърната към ценностите на запада парламентарна Република Турция, с основен принцип "суверенитетът принадлежи безусловно на народа".

Милиони сгради, площади, улици на Турция са украсени с националните знамена със звездата и полумесеца, огромни постери с лика на Ататюрк са окачени по сградите, балконите, а гражданите се поздравяват за празника със съобщения по телефона.

На този ден турският народ отдава почит и към делото на Ататюрк.

Тържествата в столицата Анкара започнаха с поклонение и поставяне на венец в мавзолея гробница на Ататюрк от делегация, начело с президента Реджеп Тайип Ердоган. В шествието участваха и лидерите на останалите политически партии с изключение на прокюрдската Демократична партия на народите.

В Истанбул хиляди граждани се стекоха от сутринта на военния парад, в който участваха валията Али Йерликая и кметът на мегаполиса Екрем Имамоглу. По нареждане на Имамоглу градският транспорт на Истанбул днес е безплатен. Безплатен е и интернетът.

Тържествата по случай 29 октомври ще продължат през целия ден.

Неизменна традиция е масовото посещение на мавзолея гробница на Ататюрк в Анкара от милиони граждани от всички възрасти. По повод 29 октомври мавзолеят ще бъде отворен и през цялата нощ.

Шествия и митинги ще се състоят в различни градове и селища.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във