Банкеръ Daily

Свят

Ислямисти плашат със смърт още един френски учител

След клането в редакцията на "Шарли Ебдо" през януари 2015 г. поне 260 души са убити при ислямистки атаки във Франция.

Смъртна заплаха е надвиснала над един френски преподавател по философия, който отправи призив за борба срещу разпространяването на радикални ислямистки възгледи във френските училища. Това трябва да прозвучи като сериозно предупреждение към всички онези, които отричат проблема или пък го омаловажават като чисто френски феномен, съобщи Дойче Веле.

Половината френски учители признават, че им се налага да си държат езика зад зъбите, за да нямат проблеми. 

През октомври миналата година  ислямист обезглави учителя по история Самюел Пати. Учителят беше убит на път за вкъщи, защото показал противоречиви карикатури на Мохамед в своя час.Това се превърна в повратна точка - оттогава насам проблемът поне се нарича с истинското му име. Открито се говори вече и за мълчаливата подкрепа, която крайните ислямисти получават от някои родители и учители в част от френските училища.

Президентът Еманюел Макрон започна борба срещу ислямския фундаментализъм с призив "ислямът да се реформира, защото е в криза". Той обяви поредица от мерки за реформиране на исляма в страната и предотвратяване на чуждото влияние върху джамиите. Целта му е да защити французите от по-нататъшен религиозен терор. Макрон обаче разгневи мюсюлманския свят и след призив на турския президент Реджеп Ердоган в редица страни бяха блокирани френските стоки. 

След клането в редакцията на "Шарли Ебдо" през януари 2015 г. поне 260 души са убити при ислямистки атаки във Франция. С това страната заема зловещото първо място в Европа по този показател.

Facebook logo
Бъдете с нас и във