Банкеръ Weekly

Свят

Исландците поискаха референдум за ЕС

Над 30 000 исландци се подписаха под петиция с настояване за референдум за продължаване на преговорите за присъединяване на страната към ЕС, които правителството иска да спре чрез гласуване в парламента, предаде Франс прес.

Петицията може да се подпише в интернет, като се дава личният идентификационен номер, което гарантира надеждността на данните. До момента тя е подписана от близо 30 000 души, или един от всеки осем исландци.

Правителството, което е съставено от две евроскептични партии, обяви в петък, че ще защити пред парламента проектозакон, даващ му право "да оттегли кандидатурата за присъединяване към ЕС", която страната внесе през 2010 година. Снощи в парламента имаше бурни дебати по проектозакона, което показва, че за разлика от правителството, депутатите са разделени по въпроса.

Проектозаконът предвижда кандидатурата на Исландия за ЕС да бъде възобновена едва след референдум. Правителството няма намерение да възобновява преговорите с Брюксел и вече разпусна преговарящия екип.

Ако се състои референдум, противниците на ЕС най-вероятно ще спечелят, тъй като обществеността в Исландия отхвърля общата европейска политика за риболова. Поддръжниците на членството в ЕС пък изтъкват, че Исландия ще спечели от последващо приемане на еврото, което би стабилизирало икономиката й.

Facebook logo
Бъдете с нас и във