Банкеръ Daily

Свят

Искат разследване за заминали на сезонна работа в Германия румънци

Лидерът на румънския Алианс на либералите и демократите /АЛДЕ/ Калин Попеску Таричану поиска анкетна комисия да разследва т.нар. операция "Аспержа", за да бъде установено как е било организирано заминаването на близо 2000 румънци за Германия "в разгара на извънредното положение", съобщава Аджерпрес.

Миналата седмица румънски медии алармираха за струпването на голям брой хора, включително от поставени под карантина населени места, на летището в град Клуж, за да заминат на сезонна работа в Германия. За целта бяха организирани множество чартърни полети до Германия, извършвани от частна авиокомпания. От публикуваните кадри се виждаше, че не се спазват правилата за социална дистанция, предава БТА. 

"Целта на анкетната комисия е да открие кой е "магическият бутон", който, ако бъде натиснат, нито извънредното положение, нито военните наредби вече имат значение. Какъв магически бутон може да се натисне така, че само няколко дни след телефонен разговор между президентите на Румъния и Германия да може да се организира една операция, която в разгара на извънредното положение да успее да събере на едно място 2000 румънци?", написа във Фейсбук Таричану.

Той уточни, че много от заминаващите на работа в Германия идват от зони, поставени под карантина.

"Много хора от зони под карантина, където дори муха не може да влезе или излезе, бяха качени в 50 автобуса, които изминаха стотици километри през нощта, без да ги спре нито един полицейски филтър, за да пристигнат в 7 часа на летището в Клуж. Докато тези 50 автобуса пътуваха по невидим начин, в истинската Румъния 9000 наши сънародници бяха глобени, че нямат декларация на собствена отговорност", подчерта Таричану, като напомни, че над 80 000 души са били глобени от началото на извънредното положение.

Реакция по повод тази ситуация дойде и от Социалдемократическата партия (СДП), съобщава в. "Адевърул". Заместник-председателят на СДП Николае Бъдълъу отправи остри обвинения към правителството, като заяви, че на хората не им се позволява да отидат дори на църква, а същевременно хиляди се тълпят на летището, за да заминат на работа в Германия.

"Операция "Аспержа". Ние не можем да отидем на църква, а вие можете да ни продавате! Свидетели сме тези дни на един медиен цирк (. . .) Десетки автобуси, пълни с хора, преминаха по шосетата на Румъния без да ги спре нито един филтър. Никой не ни казва дали тези хора са тествани или не. Дори на летището не видяхме да има някой полицай или жандармерист, който да им каже поне да спазват дистанция. Още по-сериозно ми се вижда това, че никой не ги е питал дали идват от изолация или карантина, дали са били в болница. . .", коментира Бъдълъу.

През последните 24 часа в Румъния са потвърдени нови 333 случая на заразяване с новия коронавирус, с което броят на инфектираните нарасна на 6 633, предаде агенция Аджерпрес, като се позова на Групата за стратегическа комуникация. Броят на жертвите на болестта COVID-19, причинявана от вируса, достигна 318, съобщава още агенцията.

Излекувани и изписани от болници са 914 румънци. Под интензивни грижи остават 231 пациенти.

Най-много заразени с новия коронавирус има в северния окръг Сучава - 1 731 души, и в Букурещ - 774.

Под институционализирана карантина се намират 24 020 души, а 71 293 души са поставени под домашна изолация и медицинско наблюдение.

Групата за стратегическа комуникация съобщи също, че в чужбина от COVID-19 са починали 47 румънски граждани. Последните три жертви са румънци, намиращи се във Франция, Великобритания и Испания.

Facebook logo
Бъдете с нас и във