Банкеръ Daily

Свят

Искат премахване на двойното гражданство в Германия

Германските консерватори поискаха Берлин да отмени двойното гражданство, съобщи БНР.

Германия трябва да се върне към старите правила за издаване на паспорт и всеки да има право само на едно гражданство, заяви генералният секретар на Християнсоциалния съюз Андреас Шойер. В интервю за вестник "Райнише пост" Шойер заяви: "Германският паспорт не е преоценена стока, която човек може да си вземе към първия паспорт". Той посочи, че само чужденци, които са живели достатъчно дълго в Германия и са се интегрирали, като са приели германските ценности и принципи, могат да станат и граждани на федералната република.

Мнението на ХСС се споделя и от министъра на вътрешните работи Томас де Мезиер, който е от Християндемократическия съюз. "Смятам, че човек трябва да избере едно гражданство. Не може един човек да има два паспорта", посочи той.

В отговор на това социалдемократите заявиха, че двойното гражданство ще остане и те няма да подкрепят инициативи за премахването му. Мярката се отнася най-вече за децата на чужденци, родени в Германия. До 2014 година те получаваха германски паспорт заедно с този на родителите си, но до 23-ата си година бяха задължени да изберат един от двата. Родените след 2014 година имат право да запазят и двете гражданства. Това правило засяга най-вече германците от турски произход.

Facebook logo
Бъдете с нас и във