Банкеръ Daily

Свят

Искат от Франция да премахне президентската република

Влиятелен вашингтонски мозъчен тръст твърди, че съсредоточаването на правомощия във френската президентска институция пречи да се сформират коалиции от умерени партии, които биха могли да извършат необходимите структурни реформи, пише френският в. „Фигаро“. 

На Франция са нужни икономически реформи, но е необходимо също да се преработи и политическата система – промяна, която предполага прекратяване на полупрезидентската система и прекомерното съсредоточаване на правомощия в Елисейския дворец, посочва Институтът за световна икономика „Питърсън“. 

Според проучване на института перспективата на президентските избори парализира политическия живот в страната, а ниската популярност на настоящия президент в допитванията (15% през септември) отразява моралната остарялост на Петата република. 

Левоцентристите и десноцентристите никога няма да се обединят за приемането на тези разумни реформи, тъй като всеки от двата лагера иска да унищожи шансовете на другия да спечели следващите президентски избори, казва авторът на изследването Джейкъб Функ Киркегор. 

Това явление се подчертава от преминаването през 2002 г. от седемгодишен към петгодишен мандат и благоприятства възхода на левите и десните екстремистки партии, отбелязва той. 

Към това трябва да добавим, че френската система изглежда неуместна на фона на други европейски политически системи, при които президентът се избира от депутатите. 

Институтът препоръчва да се отнеме от президента правото да назначава премиера и да командва въоръжените сили, което ще го направи по-скоро символична фигура, както е, например, в Италия, посочва вестникът.

Киркегор говори песимистично за президентските избори през 2017 г. и смята, че системата на избори в два тура минира легитимността на победителя. Според него в следващите избори за държавен глава важна роля ще играе лидерката на „Националния фронт“ Марин льо Пен, която ще стигне до втори тур, но няма да го спечели. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във