Банкеръ Daily

Свят

Искат 150 000 евро гаранция за шефката на каталунския парламент

Карме Форкадел

Върховният съд на Испания реши председателката на каталунския парламент Карме Форкадел да бъде пусната под гаранция от 150 000 евро, докато трае разследването срещу нея за ролята й в обявяването на независимостта на областта, предаде Ройтерс, цитирайки мадридския вестник "Ел Паис". Тя ще остане в ареста, докато гаранцията не бъде платена.

За четирима от задържаните заедно с Форкадел каталунски депутати, които сами се явиха в съда по изпратената им призовка, съдът определи гаранция от по 25 000 евро, а петият ще бъде освободен без гаранция, но при известни условия, съобщи неназован от Ройтерс съдебен източник.
Говорителка на съда отказа да коментира решението.

Прокурорът бе поискал арест за Форкадел и за трима от депутатите и освобождаване на другите двама при определени условия.

Форкадел и петимата регионални депутати дадоха днес показания пред Върховния съд във връзка с обвинения в противодържавна дейност, бунт и злоупотреба с държавни средства. Според съдебни източници, цитирани от Ройтерс, шефката на каталунския парламент е казала в показанията си, че декларацията за независимост от 27 октомври не е била законово обвързваща като документ.

Престъпленията, по които са разследвани каталунските депутати, са наказуеми според испанските закони с до 30 години затвор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във