Банкеръ Daily

Свят

Исканите от Джонсън промени в сделката за Брексит са за ирландската граница

Промените, за които Великобритания настоява в споразумението за излизането й от Европейския съюз, се отнасят за предпазния механизъм за ирландската граница и "без забавяне" би трябвало да бъдат обсъдени алтернативи на тази политика, каза днес говорителка на британския министър-председател Борис Джонсън, цитирана от Ройтерс.

"Ние ясно показваме, че промените, които искаме, се отнасят за предпазния механизъм", заяви говорителката, след като беше попитана във връзка с информация, според която Джонсън казал на лидерите от ЕС, че ще приеме останалата част от сделката, договорена от неговата предшественичка Тереза Мей, ако бъде премахнат предпазният механизъм за ирландската граница.

По думите й Джонсън е провел "добри дискусии" с лидерите от ЕС през последната седмица.

"Ясно е, че ако има добра воля от двете страни и решимост нещата да бъдат свършени, съществуват решения във връзка с предпазния механизъм и министър-председателят мисли, че те би трябвало да бъдат обсъдени без забавяне", каза говорителката.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер възнамерява да разговаря по телефона с Джонсън за изпадналите в безизходица преговори за Брексит в първия си работен ден след претърпяната операция на жлъчката, посочва Асошиейтед прес.

Говорителката на ЕК Мина Андреева каза, че Великобритания трябва да представи конкретни предложения по въпроса как да бъде управлявана границата между ЕС и Великобритания на остров Ирландия след Брексит.

Тя заяви, че всяко предложение на Джонсън трябва да бъде "съвместимо със споразумението за напускане", което ЕС договори с Мей. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във