Банкеръ Daily

Свят

Искането към Румъния за комисари остава въпреки промените в страната

"Послание от Европейската комисия към румънските политици: ситуацията се е променила, искането остава - нови предложения за комисари"; "Искане на Урсула фон дер Лайен към Румъния" - под тези и други заглавия румънските медии съобщават днес, че избраната за председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен очаква още предложения за еврокомисари от три страни членки - Румъния, Унгария и Франция.

"Политическата ситуация в Румъния може и да се е променила, но искането на избраната за председател е същото - още имена биха били полезни, за да се приближим към решение, и поради тази причина избраната председателка е в контакт с румънските си колеги", заяви вчера говорителката на Европейската комисия Мина Андреева, цитирана от информационния сайт Зиаре. (Лявото правителство в Румъния бе свалено от власт с вот на недоверие миналата седмица - бел. ред.)

Зиаре припомня, че кандидатите за еврокомисари на Румъния и Унгария - Рована Плумб и Ласло Трочани - бяха отхвърлени от правната комисия на Европейския парламент заради възможен конфликт на интереси, а френската кандидатка Силви Гулар бе отхвърлена по етични причини при второто изслушване в специализираната комисия.
В момента графикът (за утвърждаване на новата Европейска комисия) е в ръцете на трите страни членки, които трябва да предложат кандидати, и в тези на Европейския парламент, заяви говорителката на ЕС Мина Андреева.

Съгласно утвърдения към момента график, Европейският парламент следва да гласува състава на новата Европейска комисия на 23 октомври по време на пленарната си сесия в Страсбург, напомнят румънските медии.

В. "Ромъния либера" пише, че в случай на отлагане на гласуването, настоящият изпълнителен орган на ЕС, ръководен от Жан-Клод Юнкер, ще функционира като изпълняващ длъжността. Подобно нещо се е случвало три пъти досега, припомня вестникът и дава пример с комисията Барозу 2, която трябваше да встъпи в длъжност в края на 2009 г., но започна работа едва през февруари 2010 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във