Банкеръ Daily

Свят

Иска се отрицателен PCR тест за пътуващите през летище "Базел"

Базел - изглед от птичи поглед.

Европейското летище в Базел, което е разположено на територията на Франция и Швейцария, попада под рестрикциите за влизане на Франция, Швейцария и Германия, предупреждават от Министерството на външните работи. Необходимо е всички пътуващи през летището да имат отрицателен PCR тест или ще бъдат тествани на място.
От изискването са освободени само тези български граждани, които имат постоянно пребиваване в Швейцария или швейцарско гражданство.
От министерството напомнят още, че от 8 февруари изискването за отрицателен PCR-тест при влизане в Швейцария ще се отнася за всички, освен за пограничните работници.

От 8 февруари е в сила и изискването за всички влизащи в Швейцария, независимо от гражданство, транспортно средство и от къде пристигат, да представят отрицателен PCR тест за Sars-CoV-2 направен до 72 ч. преди влизане в страната. При непредставяне на негативен тест пътуващите ги грози глоба от 200 шв. франка, а тези пътуващи със самолет няма да бъдат качвани на борда. Тези, които при влизане не представят резултати от негативен тест, ще бъдат задължени, също така, веднага да се обърнат към местните власти за тестване в най-скоро време.

В допълнение, за всички влизащи в страната, независимо от транспортното средство, ще се изисква попълване на формуляр - предварително електронно (https://swissplf.admin.ch/formular) или на хартиен носител на границата. При непредставяне на исканите данни или представяне на фалшиви такива, пътуващите ги грози глоба от 100 шв. франка.

При нужда от съдействие, българските граждани могат да се обърнат към посолството на Република България в Берн на следните телефони за връзка: +41 31 351 14 55; +41 31 351 14 56 и в извънработно време на тел.: +41 798243822.

 

Ба̀зел 

(на немски: Basel; на френски: Bâle – Бал, на италиански: Basilea – Базилеа)  се намира до мястото, където се срещат границите на Франция, Германия и  Швейцария (нем.: Dreiländereck).

Базел е своеобразен железопътен кръстопът с една от най-големите товарни гари в Европа, в съседен Мутенц. Благодарение на товарните пристанища в региона на Базел, които са единствените в страната, Швейцария осъществява транспортна връзка със Северно море.

Летището Базел-Мюлуз-Фрайбург е построено от и обслужва трите съседни държави: Швейцария, Франция и Германия. Намира се на френска територия, достига се от Швейцария по екстериториален път. В самото летище има граничен пункт.

Facebook logo
Бъдете с нас и във