Банкеръ Daily

Свят

Ирландия забранява продажбата на нови бензинови и дизелови автомобили

Ирландия обяви, че ще забрани продажбата на нови бензинови и дизелови превозни средства от 2030 г. Това е част от новия правителствен план срещу измененията в климата.

Правителството се надява дотогава да има 950 000 електрически превозни средства по ирландските пътища, подкрепени от мрежа от станции за зареждане. Мярката е една от 180-те предложения, обхващащи стопанската дейност, строителството, транспорта, селското стопанство и управлението на отпадъците.

Ирландия си поставя за цел до 2050 г. да стане страна с нетни нулеви въглеродни емисии

"Нашият подход ще бъде да стимулираме хората и бизнеса да променят поведението си и да възприемат нови технологии чрез стимули, мотивиращи фактори, регулации и информация", каза премиерът Лео Варадкар.

Нашата цел ... е преход към нисковъглеродно и устойчиво към климата общество. Нашият призив за действие в борбата за спасяване на нашата планета", добави той.

Дъблин се надява да увеличи нивото на електроенергията, произведена от възобновяема енергия, от 30% от общия микс до 70% до 2030 г.

"Планът за действие в областта на климата" включва и премахването на нерециклируеми пластмаси и по-високи такси за производството на материали, които са трудни за рециклиране.

Facebook logo
Бъдете с нас и във