Банкеръ Daily

Свят

Ирландия не приема позицията на Тръмп за Брексит

Саймън Ковини

Ирландия не е съгласна с позицията на президента на САЩ Доналд Тръмп за излизането на Великобритания от ЕС и смята Брексит за голяма грешка. Това заяви днес ирландският вицепремиер Саймън Ковини, който е и министър на външните работи и търговията, предаде ТАСС. 

В изявление за националната телевизия Ар Ти И Ковини каза, че Тръмп "постоянно подтиква Великобритания към разрив с ЕС". "Ние не споделяме неговото мнение за Брексит и смятаме това решение за погрешно", каза той.

По думите на Ковини на предстоящите по-късно днес преговори с Тръмп премиерът на Ирландия Лио Варадкар ще изрази своята загриженост заради ситуацията около Брексит, както и за нейното отражение върху мирния процес в Северна Ирландия, където от две години местните политици не могат да съставят регионална администрация. Ковини каза също, че много хора са разочаровани от позицията на Тръмп по проблема с глобалното затопляне.

След тридневно посещение в Обединеното кралство президентът на САЩ пристига днес на първото си официално посещение в Ирландия. Преговорите му с Варадкар ще бъдат на летище "Шанън", след което той ще отпътува за крайбрежното село Дунбег, където ще престои два дни в хотелски комплекс с голф клуб, собственост на неговото семейство. Утре Тръмп ще участва в честванията във Франция по случай 75-годишнината от десанта в Нормандия, след което ще се отбие отново в Дунбег, преди да отпътува за САЩ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във