Банкеръ Daily

Свят

Ирландия иска "почтена" сделка за свободна търговия между ЕС и Великобритания

Майкъл Мартин

Ирландия е съсредоточена върху постигането на почтена сделка за свободна търговия между Великобритания и Европейския съюз. Това заяви днес премиерът Майкъл Мартин, допълвайки, че не му се вярва британското правителство да иска разрушителните последици от евентуален провал, предаде Ройтерс.

Липсата на сделка би била разрушителна за Великобритания, би била изключително вредна за британската икономика и британските работни места, а тях ги е грижа в крайна сметка, каза Мартин пред ирландската национална телевизия.

Мартин определи действията на Великобритания през последните дни като "тактика" и заяви, че британският премиер Борис Джонсън "добре знае", че Европейският съюз не се опитва да разбие Обединеното кралство.

През телевизията ирландският премиер каза още, че страната му планира да замени сегашната си система за карантиниране при пътуване с предложената от ЕС съгласувана система, веднага щом тя е готова.

Европейската комисия предложи по-рано обща "светофарна система" за страните членки, която да координира граничния контрол и да коригира несъгласуваните в момента ограничения за пътуващите из Европа.

Водещата ирландска авиокомпания Райънеър (Ryanair) призова в петък правителството да се ангажира с прилагане на европейския план.

Двама бивши премиери на Великобритания, изиграли ключова роля в постигането на мир в Северна Ирландия, обединиха усилията си, за да призоват депутатите да отхвърлят правителствените планове за погазване на споразумението за Брексит с ЕС, аргументирайки се, че това нарушава този мир и вреди на репутацията на Обединеното кралство, предаде Асошиейтед прес.

В статия във в. "Сънди таймс" Джон Мейджър и Тони Блеър критикуват остро сегашното британско правителство, че "посрамва" страната със законодателство, което на места противоречи на сделката, която самото то е подписало, за да позволи плавното напускане на ЕС по-рано тази година.

Мейджър, министър-председател от Консервативната партия между 1990 до 1997 година, и Блеър, негов наследник от лейбъристите за едно десетилетие, коментират, че законопроектът за вътрешния пазар на премиера Борис Джонсън "поставя под въпрос самия интегритет" на Обединеното кралство.

"С това си действие правителство посрамва само себе си и поставя страната ни в неудобно положение", пишат двама експремиери.

Планираното законодателство, което ще бъде обсъдено от британските законодатели идната седмица, доведе до яростна реакция в ЕС, тъй като то ще намали предварително договорения надзор на блока над търговията между континентална Великобритания и Северна Ирландия, ако не бъде постигнато търговско споразумение между Лондон и Брюксел, припомня АП.

Британското правителство признава, че законодателството би нарушило международното право, но твърди, че това е застрахователна полица за евентуалния сценарий "без сделка".

Британският министър на правосъдието Робърт Бъкланд заяви днес пред Би Би Си, че ще подаде оставка, ако прецени, че върховенството на закона е нарушено по неприемлив начин.

Facebook logo
Бъдете с нас и във