Банкеръ Daily

Свят

Ирландия и Северна Ирландия доволни от сделката за Брексит

Лио Варадкар

Ирландският премиер Лио Варадкар определи споразумението между ЕК и Великобритания като стъпка в правилната посока и важен момент за неговата страна, предаде АП.

След като по-рано днес в Брюксел бе обявено споразумение по условията за преминаване към втората фаза на преговорите за Брексит, включително за границата със Северна Ирландия, Варадкар каза пред журналисти: "Това не е краят, но е краят на началото."

Споразумението от Разпети петък (1998 г.), което определя споделянето на властта в Северна Ирландия, е "напълно защитено" и ще продължи да функционира общата зона за пътуване между Северна Ирландия и Република Ирландия. Обединеното кралство пое ангажимент да избегне твърда граница, каза ирландският премиер.

Разногласия за функционирането на границата осуети приемането на предишно предложение. Днешното не предлага подробности как ще се реши въпросът, отбелязва АП. Сделката обещава, че каквото и да стане, Обединеното кралство ще запази "пълно съответствие на регулациите" с тези на ЕС по въпроси, засягащи Ирландия. Но не стана веднага ясно как да се разбира тази формулировка, посочва АП.

Северноирландската Демократична юнионистка партия е доволна от постигнатото споразумение между Лондон и Брюксел за границата с Република Ирландия, съобщи агенцията. Лидерката на партията Арлин Фостър каза, че обявеното тази сутрин споразумение ясно гарантира, че цялото Обединено кралство напуска Европейския съюз.

Партията, на чиято подкрепа разчита правителството на Тереза Мей в парламента, провали в последната минута по-рано тази седмица решение за границата, третиращо Северна Ирландия като по-специален случай. Тя сметна, че то подкопава мястото на Северна Ирландия в Обединеното кралство.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във