Банкеръ Daily

Свят

Ирландците отхвърлиха на референдум забраната за абортите

Ирландците са отхвърлили конституционната забрана за абортите, показват два големи екзитпола след проведения вчера референдум, предаде Асошиейтед прес.

И според двете проучвания, едното за вестник "Айриш таймс", а другото за ирландската телевизия, прогнозата е за победа с голяма преднина на лагера, който иска да бъде либерализиран строгият законодателен режим за абортите.

Според екзитпола за ирландската телевизия подкрепата за либерализирането ще достигне около 70 процента. Екзитполовете са само прогнози, а резултатите от официалното преброяване се очаква да бъдат обявени днес следобед, отбелязва Асошиейтед прес.

Екзитполовете по категоричен начин показват, че избирателите са възприели ясното послание, че конституционната забрана вреди на жените и трябва да бъде премахната, заяви Катрин Мърфи, един от лидерите на малката Социалдемократическа партия.

Според екзитполовете във всички части на Ирландия отпадането на забраната среща силна подкрепа.

Ако либерализирането мине на референдума, ирландският парламент ще изработи нови правила за абортите.

"Изглежда утре ще творим история", написа в Туитър министър-председателят Лио Варадкар, който беше за либерализирането, цитиран от Ройтерс.

Според екзитпола за "Айриш таймс" либерализирането минава с 68 срещу 32 процента, а според този за ирландската телевизия - с 69 срещу 31 процента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във