Банкеръ Daily

Свят

Иранският президент пристигна на тридневно посещение в Ирак

Президентът на Иран Хасан Рохани пристигна на тридневно посещение в Ирак - първото, откакто дойде на власт през 2013 г., предадоха световните агенции. Той е придружаван от високопоставени ирански политици и от икономическа делегация.

Веднага след като беше посрещнат с почести на летището в Багдад, Рохани посети храма на Имам Кадим, седмия от 12-те духовници, почитани от шиитите по света. После той разговаря с президента на Ирак, а по-късно днес ще има среща с премиера на Ирак Адел Абдел Махди и с други политици, както и иракски шиитски лидери.

Преди да замине от Техеран на тридневното си посещение, Рохани приветства "специалните" отношения между Иран и Ирак и посочи, че те не може да бъдат сравнявани с връзките на Багдад със "страна агресор като Америка".

"Ние подкрепяхме иракския народ в много трудни дни и сега, в тези дни на мир и на сигурност, ние сме все още на негова страна", заяви иранският президент, имайки предвид подкрепата на Техеран за иракските власти в борбата им с "Ислямска държава".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във