Банкеръ Daily

Свят

Иранският президент предупреди за "пета вълна" от COVID инфекция

Иранският президент Хасан Рохани предупреди, че страната може да се сблъска с "пета вълна" от коронавирусната епидемия, причинена от варианта Делта. Той призова иранците да спазват всички здравни разпоредби, предаде Франс прес.

"Смятаме, че в цялата страна сме изправени пред пета вълна", заяви Рохани на заседание на Националния съвет за борба с коронавируса, и добави, че особено предпазливи трябва да са хората в южните провинции, където се е разпространил индийският вариант.

Иран е най-тежко засегнатата страна от пандемията в района на Близкия изток и Средна Азия. Според последните официални данни инфекцията е засегнала повече от 3,2 милиона души, а починалите са над 84 000. Според здравното министерство провинциите Систан-Белуджистан, Керман, Хормозган и Фас, намиращи се в южната и югоизточната част на страната, са "червени" зони, тоест с най-висок епидемичен риск. В провинция Техеран като "червени" са класифицирани десет града, включително столицата.

Техеран се оплаква, че заради тежките американски санкции не може да внася достатъчно ваксини, за да предпази населението си, тъй като е трудно извършването на плащания за доставки от чужбина.

По данни на министерството на здравеопазването с първа доза са ваксинирани повече от 4,4 милиона души при население от 83 милиона, но само 1,7 иранци са получили и двете необходими дози.

Днес Рохани каза, че ситуацията с ваксинирането ще се подобри от другата седмица, когато ще обхване повече хора. Неотдавна Иран обяви, че е одобрил за спешни нужди използването на две ваксини местно производство, които обаче още не са получили разрешение за пускане на пазара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във