Банкеръ Daily

Свят

Иранският президент доволен от края на ерата на "тиранина Тръмп"

Иранският президент Хасан Рохани изрази задоволство от приключването на мандата на Доналд Тръмп, който ще бъде заменен на президентския пост от Джо Байдън след няколко часа. 

"Ерата на още един тиранин приключва и днес е последният ден от ужасния му режим", заяви Рохани на правителствено заседание.

"През четирите си години (в Белия дом) единствените плодове, които той донесе, бяха тези на несправедливостта и корупцията. Той донесе само проблеми на собствения си народ и на останалия свят. За четирите си години тази администрация не даде на света нищо освен гнет и тирания", добави Рохани в излъченото му по телевизията изявление.

Иранският президент нарече още Тръмп "глупав терорист".

"Досега никога не е било президентът на САЩ открито да признае, че е извършил терористичен акт срещу високопоставен военен на чужда страна, когато той е бил гост на друга държава", каза Рохани. Той имаше предвид убийството на иранския генерал Касем Солеймани от САЩ в Багдад миналата година.

Рохани призова новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън да върне страната си в иранското ядрено споразумение от 2015 г., от което Тръмп извади САЩ през 2018 г., и да отмени възобновените срещу Техеран американски санкции, предаде Ройтерс.

"Сега топката е в полето на САЩ. Ако Вашингтон се върне в иранското ядрено споразумение от 2015 г., ние също изцяло ще изпълняваме задълженията си по него", каза иранският президент.

"Политическата кариера на президента на САЩ Доналд Тръмп приключва днес и политиката му на "максимален натиск" над Иран напълно се провали", добави Рохани.

Facebook logo
Бъдете с нас и във