Банкеръ Weekly

Свят

Иранската сделка виси на косъм

Тръмп пред Общото събрание на ООН.

Съдбата на споразумението за иранската ядрена програма виси на косъм, след като американският президент Доналд Тръмп се закани да изтегли Съединените щати от него. Думите му предизвикаха сблъсък между световните лидери, събрани в Ню Йорк за годишната сесия на Общото събрание на ООН. 

Пред репортери Тръмп заяви, че е взел решение дали да изтегли страната си от сделката, подписана през лятото на 2015-а, но не каза какво е то. На въпрос на журналисти той отвърна: "Взех решение", без да даде по-нататъшни уточнения.

Американският държавен глава изпрати сигнал, че е недоволен от ядреното споразумение с Иран, но не и че ще се откаже от него, коментира думите му американската посланичка в ООН Ники Хейли.

След изказването на Тръмп представители на страните по споразумението - Иран, Съединените щати, Китай, Русия, Франция, Великобритания и Германия - се събраха в кулоарите на Общото събрание на ООН. По думите на върховния представител на Евросъюза по външната политика и сигурността Федерика Могерини обаче те не са обсъждали въвеждането на изменения в споразумението и са на мнение, че досега текстът се спазва от всички.

Това бе първата среща между външните министри на Иран и САЩ - Мохамад Джавад Зариф и Рекс Тилърсън, откакто Доналд Тръмп влезе в Белия дом. След нея Тилърсън каза, че е провел "конкретен" разговор с иранския си колега, но Вашингтон продължава да има "големи проблеми" със сделката. Той допълни, че Иран "технически се придържа" към нея, но според него тя не си е изпълнила целта.

Вашингтон критикува факта, че някои от предвидените ограничения върху иранската ядрена програма ще бъдат премахнати през 2025 година. Американското правителство изразява опасения и от развитието на програмата за балистични ракети на Иран и от "дестабилизиращата" роля на ислямската република в Близкия изток. Ако през октомври Тръмп не удостовери, че Иран спазва задълженията си по споразумението, Конгресът на САЩ ще има 60 дни да реши дали да възобнови санкциите, които отмени в замяна на съгласието на Техеран да ограничи ядрената си програма.

Френският президент Еманюел Макрон е на мнение, че оттеглянето от споразумението ще е грешка. Наред с това загатна, че е готов за по-твърди действия към Иран, защото, по думите му, споразумението е недостатъчно предвид растящото регионално влияние и засилената дейност по разработването на балистични ракети от Иран. Макрон смята, че трябва да има и дискусия за ядрения въпрос след 2025-а г., когато ще отпаднат част от ограниченията върху иранската ядрена програма.

Позицията на Федерика Могерини е, че не е необходимо да се предоговаря споразумението въпреки американските критики. А германският външен министър Зигмар Габриел обърна внимание, че ако Съединените щати решат да се откажат от сделката, това ще разколебае други държави като Северна Корея от участие в международни преговори за прекратяване на ядрените им програми. Той определи ситуацията като "почти трагична".

Един от малкото световни лидери, подкрепили американските позиции, бе израелският премиер Бенямин Нетаняху. След изказването на Тръмп пред Общото събрание на ООН Нетаняху заяви, че в 30-годишния си политически опит не е чувал по-смела реч, и поздрави Тръмп, че е казал истината за големите опасности, пред които е изправен нашият свят.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във