Банкеръ Daily

Свят

Иран започва да обогатява уран в затворен досега завод

Президентът на Иран Хасан Рохани обяви днес ново съкращаване на ангажиментите, поети от страната му пред международната общност за ядрената програма на Техеран, предадоха световните агенции.

Иран ще поднови дейностите си по обогатяване на уран в завода си във Фордо, на около 180 км южно от Техеран, замразени с влизането в сила на международното споразумение за иранската ядрена програма през 2015 година. За целта от утре ще започне да се инжектира уранов газ в 1044 центрофуги във Фордо. Това е четвърти етап от съкращаване на иранските задължения по ядрената сделка, предприето през май в отговор на излизането на САЩ от споразумението.

Рохани поясни, че дейностите във Фордо ще останат под контрола на Международната агенция за атомна енергия, както и останалите ядрени дейности, подложени на режим на строги проверки.

Рохани освен това даде нов срок от два месеца на страните, които все още са част от ядрената сделка (Русия, Китай, Германия, Великобритания, Франция), да отговорят на иранските искания, по-специално на тези, касаещи износа на ирански петрол.

САЩ се изтеглиха от иранската ядрена сделка миналата година и възобновиха санкциите срещу Иран. Така Иран се озова под максимален натиск от страна на правителството на Доналд Тръмп и лишен от икономическите облаги, които се надяваше да извлече след сключването на сделката.

Facebook logo
Бъдете с нас и във