Банкеръ Daily

Свят

Иран заплаши с война, ако Израел прати кораби в Ормузкия проток

Иран предупреждава за рисковете от участие на израелски сили в създаваната от САЩ коалиция за защита на корабоплаването в Близкия изток. Влиятелната иранска военно-политическа организация Корпус на гвардейците на Ислямската революция (КГИР) заплаши не само с морска война, но и със задържане на всякакви чуждестранни плавателни съдове, дори на онези, които ще бъдат под закрилата на военноморските сили (ВМС) на западните държави. В експертните среди се говори, че Иран е напълно способен да вземе под контрол силно охранявани търговски кораби. В тази ситуация той дори има някои предимства, предаде БТА. 

Изявлението за перспективите за война в случай на израелско военно присъствие край бреговете на Иран беше направено от командващия ВМС на КГИР контраадмирал Али Реза Тангсири. Той предупреди, че "всякакво незаконно присъствие на ционистите (Израел) във водите на Персийския залив може да доведе до война". Думите на контраадмирала разпространи ливанската телевизия Ал Маядин, свързана с лоялната към Техеран ливанска групировка Хизбула. Тангсири вероятно е имал предвид процеса на формиране на международна коалиция под егидата на САЩ за защита на корабоплаването в Персийския залив. По думите му командирите на КГИР могат, ако поискат, "да задържат всеки кораб, дори ако го съпровождат американски и британски сили".

Коментарите на Тансири са в отговор на изявление на израелския министър на външните работи и член на военно-политическия кабинет Израел Кац. Преди една седмица, по време на обсъждане на проблемите около Иран на закрито заседание на комисията на Кнесета по външни отношения и отбрана, той заяви за подготовка за участие в международната коалиция за защита на корабоплаването.

Впрочем самият процес на създаване на специален международен алианс, който да се заеме с "иранската заплаха", засега не внушава увереност за неговото бъдеще. Опитите на САЩ да организират охраната на Ормузкия проток се сблъскват със страха на европейските им съюзници да влязат в директна конфронтация с Иран. Например, обявявайки неотдавна участието си в мисията под егидата на САЩ, британското министерство на отбраната заяви, че "ще използва в значителна степен онези ресурси, които вече са налични в региона". Впрочем Лондон увери, че кралският флот няма да се откаже от съвместно патрулиране с ВМС на САЩ. Понастоящем в региона се намират два британски военни кораба - фрегатата "Монтроуз" и ескадреният миноносец "Дънкан". При това първият трябва да замине за планов ремонт в края на този месец.

Франция и Германия, от своя страна, също не са готови да изпратят своите ВМС в Близкия изток. Става дума само за обмен на разузнавателни данни. За европейските държави, които все още остават страни по ядреното споразумение с Иран, е принципно важно да запазят контактите с Ислямската република и да използват всички лостове за поне някаква "реставрация" на подписаната през 2015 г. сделка. Австралия пък изобщо не дава отговор на призивите на своя съюзник. Наскоро австралийският министър на отбраната Линда Рейнолдс каза на членове на американското правителство, че на техните "много сериозни" и "сложни" запитвания ще бъде отделено "много сериозно внимание". Готовност за пълноценно участие засега демонстрира Япония.

Facebook logo
Бъдете с нас и във