Банкеръ Daily

Бенямин Нетаняху:

Иран замисля терористични нападения срещу Израел

Израелският премиер Бенямин Нетаняху призова вчера международната общност да подкрепи Израел на фона на засилващото се напрежение с Иран през последните дни, предаде ДПА.

Думите на Нетаняху са във връзка с ударите на Израел в събота срещу няколко цели в Сирия, които според израелските власти са осуетили опит на Иран да използва "дронове убийци", за да атакува цели в Северен Израел.

Според израелския премиер Иран замисля терористични нападения срещу Израел. "Призовавам международната общност да действа незабавно, за да не извърши Иран тези атаки", каза Нетаняху.

Нетаняху направи изявлението си, след като американският президент Доналд Тръмп каза вчера, че е готов да се срещне с иранския президент Хасан Рохани през следващите седмици. Изненадващото изказване на Тръмп се превърна в лъч светлина за отношенията между Съединените щати и Иран, белязани през последните месеци от силно напрежение.

Израел е в конфликт и с Ливан, чиито власти заявиха в неделя, че два израелски дрона са нарушили ливанското въздушно пространство и са прелетели над южните предградия на столицата Бейрут. Единият дрон падна близо до медийната централа на подкрепяното от Иран ливанско шиитско движение Хизбула, а вторият експлодира във въздуха. Ливанският президент Мишел Аун заяви вчера, че действията на Израел са равнозначни на обявяване на война.

Двата израелски дрона, паднали в Бейрут, са пренасяли експлозиви, заяви Хизбула, цитирана от Ройтерс.

Ливанското движение разпространи късно снощи изявление, в което се казва, че експерти са изследвали единия дрон. След падането в неделя на двата дрона Хизбула предупреди израелските войници на границата с Ливан да очакват отговор, отбелязва Ройтерс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във