Банкеръ Daily

Свят

Иран увеличава капацитета за обогатяване на уран

Аятолах Хаменей

Иран ще информира днес Международната агенция за атомна енергия, базирана във Виена, за задействане на процес за увеличаване на капацитета на страната за обогатяване на уран. Това съобщи говорителят на иранската Организация за атомна енергия Бехруз Камалванди, предаде Ройтерс.

"В писмо, което ще бъде предадено на Международната агенция за атомна енергия, Иран ще обяви, че процесът за увеличаване на капацитета за производство на уранов хексафлорид ще започне днес", заяви Камалванди пред иранската агенция ИСНА. Той каза, че Иран има капацитета да ускори производството за центрофуги за обогатяване на уран. Урановият хексафлорид е суровината за захранване на центрофугите.

Вчера иранският аятолах Али Хаменей нареди подготовка за увеличаване на капацитета за обогатяване на уран, ако споразумението по иранската ядрена програма от 2015 г. се провали след изтеглянето на САЩ от него миналия месец.

Европейските страни, подписали договора, подкрепят сделката, но са обезпокоени от иранската програма за балистични ракети и от влиянието на Иран в Близкия изток, отбелязва Ройтерс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във