Банкеръ Daily

Свят

Иран създава специални съдилища за корумпирани служители

Аятолах Хаменей

Иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей одобри предложението на съдебната власт за създаването на специални съдилища, които да наказват корумпирани служители, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Предложението на съдебната власт е те да могат да съдят всички държавни служители, заподозрени за финансови престъпления, включително военни, и да могат да произнасят и смъртни присъди.

Аятолах Али Хаменей, цитиран от агенция ИРНА, призова за бързо и справедливо правосъдие от новите съдилища, след като главата на съдебната власт заяви, че страната е изправена пред икономическа война.

Риалът се обезцени почти наполовина от април насам под заплахата от американски санкции и при засилено търсене на долари сред редовите иранци, опитващи се да спасят спестяванията си. Централната банка и съдебната власт обвиниха външни врагове - САЩ, Израел, Саудитска Арабия и противници на правителството, живеещи в изгнание - за срива на националната валута и рязкото поскъпване на златните монети. Властите съобщиха, че над 40 души, сред които бивш заместник-управител на централната банка, са арестувани за финансови престъпления, наказуеми със смъртна присъда.

"Сегашните особени икономически условия представляват икономическа война", заяви главата на съдебната власт аятолах Садек Амоли Лариджани в писмо до Хаменей, с което поиска създаването на специални съдилища, които бързо да решават дела за финансови престъпления.

Хаменей се съгласи с предложението, като заяви в отговор: "Целта (им) трябва да бъде да наказват виновните в корупционни икономически практики бързо и справедливо".

Новите Ислямски революционни съдилища да бъдат учредени за срок от две години с право да наказват с максимални присъди "онези, които корумпират икономиката", като правото на обжалване бъде ограничено, предложи аятолах Лариджани в писмото, прочетено по държавната телевизия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във