Банкеръ Daily

Свят

Иран спира да изпълнява трета група задължения по ядрената сделка

Хасан Рохани

Иранският президент Хасан Рохани обяви, че утре страната му ще спре да изпълнява трета група свои задължения по международното споразумение за ядрената й програма, предадоха световните агенции.

Иран ще се откаже от всички ограничения на изследванията и разработките за нуждите си в областта на обогатяването на уран. Той по-конкретно ще започне да разработва центрофуги с по-голям капацитет за обогатяване на уран, обяви иранският президент по държавната телевизия снощи, представяйки "третия етап" от плана.

Съгласно ядрената сделка със световните сили от 2015 г. Иран получи право да запази ограничени количества центрофуги от първо поколение в два ядрени реактора, припомня Ройтерс.

Иранският президент подчерта, че страната му ще спре в петък да изпълнява трета група свои задължения, тъй като "ние не постигнахме резултата, който искахме", в рамките на подетата наскоро от Франция дипломатическа инициатива за спасяване на споразумението.

Малко по-рано специалният пратеник на САЩ за Иран Брайън Хук изключи отменянето на действието на каквито и да било американски санкции с цел улесняване на отпускането на кредитна линия на Иран в рамките на френската инициатива, отбелязва Франс прес.

Facebook logo
Бъдете с нас и във