Банкеръ Daily

Свят

Иран ще наказва виновните за свалянето на украинския президент, каза президентът

Хасан Рохани

Иран ще накаже всички виновни за непреднамереното сваляне на украинския пътнически самолет, заяви в телевизионно обръщение иранският президент Хасан Рохани, който обеща, че ще има щателно разследване на тази трагедия, предаде Ройтерс.

"Това беше непростима грешка. Не може само един човек да е бил виновен за разбиването на самолета. Признанието за допусната грешка от иранските въоръжени сили е добра първа стъпка. Трябва да уверим хората, че това повече няма да се случи. Правителството на Иран е отговорно пред народа на Иран и пред другите страни, които са загубили свои граждани в тази самолетна катастрофа", заяви Рохани.

Президентът освен това каза, че властите на Иран ще създадат специална структура в системата на съдебните органи за разследването на причините и обстоятелствата около разбиването на украинския самолет край Техеран, предаде ТАСС. Начело на тази структура ще бъде професионален съдия, допълни Рохани.

Същевременно говорителят на иранската съдебна система Голамхосеин Есмаили каза, че няколко души са арестувани за ролята им в катастрофата със самолета, но не навлезе в подробности, предаде Ройтерс.

Представители на Украйна, Канада, Великобритания, Швеция и Афганистан ще се съберат в Лондон в четвъртък, за да обсъдят съвместни действия в отговор на признатото от иранските власти сваляне с ракета на украинския пътнически самолет край Техеран миналата сряда.

Съдебни и финансови искове планират да подадат от „коалицията на скърбящите“, заяви пред агенция Ройтерс украинският външен министър Вадим Пристайко.

176 души загинаха при катастрофата на 8 януари, а преди два дни Техеран призна, че самолетът е свален неволно от иранска ракета, припомня БНР.

Предположението на Иран, че самолетът на Украинските международни авиолинии е свален, докато е летял близо до военна база в момент на високо напрежение в региона, е глупост, заяви Вадим Пристайко.

На борда на украинския самолет са пътували много иранци с двойно гражданство. 57 от загиналите са притежавали канадски паспорти, имало е граждани на Швеция, Афганистан, както и украинци.

По думите на украинския външен министър Иран не е уведомил Киев, преди да направи признание пред света, че машината е свалена от иранска ракета. Той отхвърли и теорията, че самолетът е сменил курса преди удара.

Високопоставен следовател от Иран се очаква да посети Украйна през следващите дни и да установи дали украинска лаборатория е подходяща за разчитане на черната кутия на самолета.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във