Банкеръ Daily

Свят

Иран се връща към ядрената сделка само ако получи 15 млрд. долара петролен кредит

Висш ирански служител каза днес, че Техеран е готов да се върне към изпълнение на споразумението за неговата ядрена програма само ако получи 15 милиарда долара за петролни продажби за четири месеца, както предвижда френски план за спасяване на сделката. Това съобщиха Ройтерс и Асошиейтед прес, като се позовават на иранските агенции Фарс и ИРНА.

Необходимо е Европа да компенсира Иран с 15 милиарда долара за четири месеца и "след това Иран е готов за преговори", заяви заместник-министърът на външните работи Абас Арагчи.

"Нашето връщане към пълното прилагане на ядреното споразумение е зависимо от получаването на 15 милиарда долара за период от четири месеца. В противен случай процесът на намаляване на ангажиментите на Иран ще продължи", каза той.

"Европа трябва или да купува петрол от Иран, или да предостави на Иран равностойността на продажбата на петрол като кредитна линия, гарантирана от иранските петролни приходи, което в известен смисъл означава предварителна продажба на петрол", каза Арагчи.

По думите му обаче все още има "сериозни разногласия за дневния ред" на евентуални бъдещи преговори между Иран и другите страни по ядрената сделка.

Той изрази съмнение, че Европа може да успее да спаси споразумението.

Според него "е малко вероятно европейските страни да могат да предприемат ефективна стъпка" преди поставения от Иран краен срок по-късно тази седмица.

Иран ще освободи седем от членовете на екипажа на задържания британски танкер "Стена Имперо", предаде Ройтерс, като се позовава на иранската държавна телевизия.

Седмината моряци са освободени по хуманитарни съображения и скоро ще могат да напуснат Иран, заяви говорителят на иранското външно министерство Абас Мусави, предава БТА.

"Стена Имперо" бе задържан от иранските власти на 19 юли, две седмици след задържането на ирански петролен танкер близо до Гибралтар, припомня Ройтерс.

Според компанията собственик на кораба екипажът се състои от 23-ма души от Индия, Литва, Русия и Филипините.

Facebook logo
Бъдете с нас и във