Банкеръ Daily

Свят

Иран се оттегля от договора за ядрените оръжия?

След като САЩ затегнаха санкциите срещу Техеран, оттеглянето от Договора за неразпространение на ядрените оръжия (ДНЯО) е една от "многото възможности на Иран". Това заяви днес иранският първи дипломат Мохамад Джавад Зариф, цитиран от Ройтерс.

По-рано този месец Съединените щати включиха в черния списък Ислямският революционен гвардейски корпус (IRGC) и поискаха купувачите на ирански петрол да спрат да купуват до май, в противен случай ще бъдат наложени санкции. 

„Ислямската република има много възможности за избор и властите на страната ги обмислят…Оттеглянето от Договора за неразпространение на ядрени оръжия е една от тях", заяви иранският дипломат.

Отделно от това, началникът на иранските въоръжени сили каза, че няма промяна в поведението на американските военни в Ислямският революционен гвардейски корпус, който осигурява сигурност за Иран във водите на Персийския залив и Ормузкия пролив, въпреки черния списък.

Лейтенант Хлое Морган, говорител на Централното командване на американските военноморски сили, заяви днес: „Ормузкият пролив е международен воден път. Заплахите за затваряне на пролива оказват влияние върху международната общност и подкопават свободния търговски поток." В друго изявление, Морган информира, че САЩ, заедно със съюзници и партньори са ангажирани със свободата на корабоплаването и остават добре позиционирани, за да запазят свободния търговски поток и са готови да отговорят на всякакви агресивни действия.

В сряда външния министър Зариф нарече черния списък на IRGC "абсурден", но каза, че Иран не възнамерява да реагира военно, ако Съединените щати не променят правилата. "Ние не възнамеряваме да затваряме Ормузкия пролив, освен ако военните действия не достигнат ново ниво, тогава това няма да може да бъде избегнато". "Ако нашият петрол не мине, петролът на другите също няма да премине през Ормузския проток."

Президентът Хасан Рухани и някои висши военни командири заплашиха да нарушат доставките на петрол за страните от Персийския залив, ако Вашингтон се опита да повлияе върху износа на Техеран.

Транспортирайки една трета от световния петрол всеки ден, Хормузкият проток свързва производителите на суров петрол от Близкия изток с пазарите в Азия, Европа, Северна Америка и извън нея.

Иран също заплаши, че ще се оттегли от споразумението от 2015 г., ако европейските сили не му позволят да получи икономически ползи.

Европейците заявиха, че ще помогнат на компаниите, стига да се спазва сделката, но Техеран критикува това, което смята за бавен темп на напредък по обещания механизъм за плащане на търговията между Иран и Европа.

„Европейците са имали една година, но за съжаление не са предприели никакви практически мерки“, каза още Зариф.

Facebook logo
Бъдете с нас и във