Банкеръ Daily

Свят

Иран: САЩ нямат безкрайно време за връщане към ядрената сделка

Иран предупреди днес администрацията на президента на САЩ Джо Байдън, че няма да разполага с безкрайно дълго време, за да се върне към подписаната през 2015 г. ядрена сделка между Техеран и световните сили, предаде Асошиейтед прес.

Иран каза още, че очаква Вашингтон бързо да отмени тежките икономически санкции, които бившият американски президент Доналд Тръмп наложи на ислямската република като част от политиката на максимален натиск, след като през 2018 г. оттегли САЩ от ядреното споразумение.

Тръмп изтъкна иранската програма за балистични ракети като една от причините за оттеглянето на Вашингтон от споразумението, припомня АП.
А когато администрацията на Тръмп увеличи санкциите, Иран постепенно и открито престана да зачита свързаните със сделката ограничения върху ядреното му развитие.

Днешното заявление на правителствения говорител Али Рабией е част от натиска, който Иран се опитва да упражни върху САЩ, за да накара администрацията на Байдън бързо да се върне към ядреното споразумение.

Макар че Байдън обеща да се върне към споразумението, Рабией каза, че е необходима комуникация между Иран и новия президент на САЩ.
Очакваме официалното обявяване на позицията им, както и отмяна на санкциите, посочи говорителят на правителството в Техеран. Междувременно, каза Рабией, Иран ще направи поредна крачка към отдалечаване от ядрената сделка, като наложи "ограничение" на инспекциите на ООН в края на февруари.

През декември парламентът в Техеран одобри закон, според който част от инспекциите, които споразумението включва, ще бъдат преустановени през февруари, ако европейските държави, които са страни по него, не облекчат петролните и банкови санкции.

Русия и Иран искат да спасят споразумението за иранската ядрена програма, заявиха днес външните министри на двете страни."Ние, както и Иран, искаме връщане към прилагането (на договора) в пълна форма", каза руският топ дипломат Сергей Лавров в присъствието на иранския си колега Мохамад Джавад Зариф, който е на посещение в Москва.

Зариф заяви, че трябва да бъдат избегнати рисковете и опасностите, произтичащи от оттеглянето на САЩ от тази сделка. 

През 2015 г. Иран и група от шест страни - Китай, САЩ, Франция, Обединеното кралство, Русия и Германия - сключиха във Виена споразумение за уреждане на иранския ядрен въпрос. През 2018 г. обаче президентът Доналд Тръмп изтегли едностранно САЩ от сделката и върна американските санкции срещу Иран, които бяха вдигнати по силата на споразумението.

Окачествявайки политиката на предшественика си като провал, новият американски президент Джо Байдън изрази намерение да върне САЩ в лоното на виенското споразумение. В замяна той обаче иска Иран отново да започне да спазва стриктно ангажиментите си. Иран пък настоява за вдигане на санкциите и изпълнение на ангажиментите от страна на Вашингтон.

Facebook logo
Бъдете с нас и във