Банкеръ Daily

Свят

Иран: Само декларирането на подкрепа не е достатъчно за спасяването на ядреното споразумение

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф заяви днес, че останалите пет страни по ядрена сделка за иранската ядрена програма трябва да действат за спасяването на споразумението и че само "декларирането на подкрепа" не е достатъчно, съобщи агенция ИРНА, цитирана от Ройтерс и Асошиейтед прес.

Мохамад Джавад Зариф укори международната общност, че досега тя "главно е правила декларации, вместо да спасява сделката". Зариф, който е в Пекин след посещение в Токио, направи това изявление преди среща с китайския си колега Ван И.

Миналата седмица Иран уведоми останалите пет страни по споразумението от 2015 г., че ще се откаже от част от задълженията си по него, като поднови обогатяването на уран, ако няма напредък по запазването на сделката до 7 юли, съобщиха Ройтерс и АП.

Правителството на Тръмп изтегли САЩ от ядрената сделка миналата година и наложи сурови санкции, които навредиха на иранската икономика. Оттогава останалите пет страни по сделката - ЕС, Франция, Великобритания, Русия и Китай се опитват да спасят споразумението.

Facebook logo
Бъдете с нас и във