Банкеръ Daily

Свят

Иран, Русия и Китай подписаха меморандум за морската отбрана

Ирански боен кораб

Техеран подписа с Москва и Пекин меморандуми за разбирателство в сферата на морската отбрана, съобщи катарската телевизия "Ал Джазира", цитирана от ТАСС. Телевизията се позовава на контраадмирал Хосейн Ханзади, командващ иранските военноморски сили.

Подписахме меморандуми за разбирателство с Русия и Китай в областта на отбраната по море. Никоя държава не може да гарантира сама сигурността на корабоплаването в района, заяви Ханзади.

Според иранския военачалник "няма нужда от присъствие на чуждестранни сили в региона и Иран е готов за сътрудничество със съседните държави по въпроса".

В петък Русия, Иран и Китай започнаха в Индийския океан и Оманския залив общо военноморско учение с кодово име "Пояс за морска сигурност", което се очаква да приключи в понеделник.

По думите на контраадмирал Хабибола Саяри, зам.-командващ армията на Ислямската република, съвместното военноморско учение на Иран, Русия и Китай няма да е последното от този род. Трите държави "ще намерят начин" да организират подобни маневри и в бъдеще, увери той, но подчерта, че не става дума за формиране на тристранна коалиция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във